Oculus Rift Nedir? Oculus Rift Fiyat ve Özellikleri, Oculus Rift Türkiye’de Nereden Satın Alınır?
Teknolojilab yayın hayatına başladığı günden itibaren sizlere sanal gerçeklik konusuna yoğunlaşacağımı belirtmiş idim. Sanal gerçekliğin bu kadar popüler olmasını sağlayan firma, Oculus firmasıdır. Bu yazımda Oculus Rift Nedir, Oculus Rift Fiyat ve Özellikleri ve Oculus Rift Türkiye’de nereden satın alınır yada alınabilir mi? sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağım.
Yazımda öncelikle gözlüğün detaylarına ve bileşenlerine değindikten sonra fiyat ve temin yolları konusuna yer vereceğim
Oculus Rift Nedir?
Oculus Rift, bir sanal gerçeklik gözlüğü modelidir. Oculus VR firması tarafından üretilmiş bir modeldir. Oculus firması sanal gerçeklik gözlüğüne adapte olan ilk firmalar arasında yer alıyor.
Palmer Luckey tarafından kurulan firma, Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg’in ilgisini çekti ve 2 Milyar Dolar gibi bir değer ile satın alındı. Bu satın alma işleminden sonra Htc, Samsung, Microsoft gibi bir çok firma sanal gerçeklik alanına olan yatırımlarını artırdı.
Yazıldı: Üst segment gözlükler arasında yer alan: Htc Vive Fiyat ve Özellikleri, Türkiye’den Nasıl Satın Alınır
Oculus Rift’i diğer sanal gerçeklik gözlüklerinden ayıran en önemli özelliği ise sanal gerçekliği derin bir his ile hissetmeniz. Tasarlanan donanım ve yazılımla Oculus Gözlük sizi 3 boyutun ötesine taşıyor.
Oculus VR Firması’nın oyun deneyimi ile ilgili yayınladığı bir video:
Oculus Rift Özellikleri
Öncelikle Oculus Rift’i tek başına (sadece gözlük olarak) kullanamıyorsunuz. Oculus Rift’i kullanabilmeniz için donanımsal açıdan güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız var.
Yukarıdaki video da göreceğiniz gibi sanal gerçekliğe uygun oyunları oynayabilmeniz için NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 yada daha gelişmiş bir ekran kartı gerekiyor.
Oculus Rift’i bağlayacağınız bilgisayar da gelişmiş bir ekran kartının yanı sıra, Intel I5-4590 yada daha gelişmiş bir işlemci, minimum 8GB ram, HDMI video çıkışı, 3 adet USB 3.0 port ve buna ek olarak 1 adet USB 2.0 port gerekiyor. İşletim sistemi olarak ise Windows 7 64 Bit ve üzeri bir sisteme sahip olmanız gerekiyor. Oculus şu an için Mac işletim sistemini desteklemiyor. Firma yetkileri geçtiğimiz günlerde Mac’in henüz Oculus Rift’in çalışması için yeterli olmadığını belirtti.
Bilgisayarınızın Oculus Rift sistem gereksinimleri konusunda hazır olup olmadığını kontrol etmeniz için bir yazılım bulunuyor. Bu linkten açılan sayfada “Make sure your Windows PC is Rift ready!” yazan kutucuk ta bulunan Download butonuna tıklayın. Böylece bilgisayarınız yeterli mi, yeterli değil ise hangi donanımları yükseltmeniz gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz.
Asus, Dell gibi firmalar Oculus Rift sistem gereksinimleri ni karşılayacak bilgisayarlar çıkarmaya başladılar. ASUS G11CD adında bir model, Dell ise XPS 8900 adında bir model çıkardı. Microsoft Store, BestBuy, Amazon gibi sitelerde Oculus Rift Gözlük + Gözlüğe Uyumlu Bilgisayar şeklinde paketler satılmaya başlandı.
Yukarıda saydığım özellikler elbette Oculus Rift fiyat politikasına direkt olarak etki ediyor. Oculus Rift Fiyatı konusuna ve nasıl satın alınacağını detaylı olarak ele almadan, gözlük yanında gelen donanımlardan ve gözlüğün bilgisayara nasıl bağlandığından bahsetmek istiyorum.
Oculus gözlük gelişmiş video animasyonlarını bilgisayara bağlanan 3MT lik bir kablo ile alıyor. Gözlük üzerinde entegre bir şekilde 3D ses deneyimi sağlayan kulaklık bulunuyor. Oculus Rift gözlük çözünürlüğü toplamda 2160 x 1200 gibi yüksek bir değer ile rakiplerini eliyor.
Oculus Kontrol Kolları
Oculus Rift ile oyun oynarken bir oyun kontrolcüsüne (geleneksel terim oyun koluna diyelim) ihtiyacınız var. Bu durumda Oculus size iki seçenek sunuyor. Bunlardan birisi Microsoft XBox One kontrol kolu. Gözlüğü satın aldığınızda kutu içerisinden de XBox One kontrol kolu çıkıyor. Ancak Oculus tarafından geliştirilmiş bir diğer kontrol mekanizması daha var. Oculus Touch adı verilen bu mekanizma da iki adet kontrol kolu bulunuyor. Sağ ve sol elinize bu kolları alarak oyun tecrübesini daha derinden yaşıyorsunuz.
Ellerinize aldığınız Oculus Touch kollarını hareket ettirerek oyunlarda büründüğünüz karakterlerin de el hareketlerini kontrol etmiş oluyorsunuz. Kollar şuan için satışta değil. Geliştirilmesi devam ediyor. 2016 ‘nın 2. yarısında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Görünüş o ki, Oculus Touch kontrol kolları, Oculus Rift kutu içeriğinden harici olarak satılacak.
Oculus Rift Pozisyon İzleyici
Oculus Rift Pozisyon İzleyici (positional tracker ) 3 boyutlu uzayda konumunuzu izler. Masaüstü küçük bir mikrofona benzeyen cihazı, gözlüğü bağladığınız bilgisayara yakın bir yere vücudunuzu görecek şekilde konumlandırmanız gerekiyor. Cİhaz gözlüğün kutusunda standart olarak geliyor.
Oculus gözlük te bulunan kızılötesi ledler sayesinde pozisyon izleyici gözlük kafa hareketlerini algılıyor. Bu ledler hem gözlüğün ön kısmında hemde arka kısmında bulunuyor böylece 360 derecelik tecrübe yaşamanız sağlanıyor.
Xbox ile Uyumluluk
Yukarıda da belirttiğim gibi Oculus Gözlük ile birlikte Xbox One oyun kolu geliyor. Microsoft Xbox One için geliştirilmiş bazı 2 boyutlu oyunların Oculus Rift Sanal Gerçeklik Gözlüğü’nde 3 boyutlu ayarlar ile oynanabileceğini açıkladı. Buradan şunu anlıyoruz, 2 boyutlu bir xbox oyununu dev bir sinema ekranında oynadığınızı düşünün.
Oculus Home
Çoğu üst seviye sanal gerçeklik gözlükleri, gözlüğü taktığınızda uygulama ve oyunları ayrıca gözlük parlaklık ve kontrast ayarlarını yapabileceğiniz bir yazılımsal arayüz bulunduruyor. Oculus tarafından geliştirilmiş bu arayüze Oculus Home adı verilmiş.
Yukarıda ki resimde de görüldüğü gibi, oculus home üzerinden oyunlarınızı başlatabilir, yeni oyunlar satın alabilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Genelde Oculus Rift’in oyun desteği konusunda yazdım, ancak Oculus gözlük yaygınlaştıkça eğitim, sağlık gibi endüstriyel alanlarda da kullanılacaktır.
Oculus Rift Fiyat Politikası
İsmini bir çok web sitesinde duyduğunuz sanal gerçekliğin merakla beklenen kilometre taşını satın alıp tecrübe etmek için gerekli adımları açıklayacağım.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Oculus Rift fiyatı oculus.com web sitesinde 599$ dolar (yaklaşık 1730 TL) olarak açıklandı. (siteye buradan ulaşabilirsiniz) Ancak şu an için yalnızca belli başlı ülkelere kargo yapılabiliyor. (Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç ve Tayvan)
Her müşteri yalnızca 1 adet almak kaydı ile ürünü bugün sipariş verirseniz, Ağustos 2016 itibari ile kargo yapılabileceği belirtiliyor. Amazon’dan ürün satın aldığınızda gümrük sıkıntısı olmayan bir ülkede yaşıyor iseniz, Ağustos’a kadar beklemeden Oculus Rift Satın alabilir siniz. (Oculus Rift için amazon.com sonuçları)
599$’lık Oculus Rift fiyatı karşılığında kutu içeriği olarak: Gözlük, Pozisyon İzleyicisi, Kablolar, Xbox One Kontrol Kolu geliyor. Ancak unutmayın ki donanımsal olarak yeterli bir bilgisayarınız yok ise oculus gözlük almanız pek anlamlı olmayacaktır.
Oculus Rift Türkiye’de Satılıyor Mu?
Şu an için yasal yollar ile Türkiye’de Oculus Rift satın almak mümkün değil. Oculus Rift Türkiye’de, gittigidiyor, sahibinden gibi siteler de bazı kullanıcılar tarafından satılıyor. Ancak kullanıcılar bunun için şimdiden uçuk rakamlar yazmış durumdalar.
Sahibiden.com sitesinde oculus rift anahtar kelimesini arattığımda aşağıdaki liste karşıma çıktı.
Listede göreceğiniz gibi Türkiye’de Oculus Rift satın almak için 1650$( 1$ = 2.9TL kabul ettiğimizde 4834 TL ediyor.) ödemeniz gerekiyor. Ayrıca diğer bir kullanıcı 4999 TL değerinde bir fiyat yazmış. Görünüş o ki ürünü bir şekilde Türkiye ye getiren kullanıcılar 4500 TL den aşağı bir fiyata şu an için satmayacaklar.
Yurtdışın da Oculus Rift satın aldığınız da 1730 TL öderken, Türkiye’de 4500-5000 TL bandında ödeme yapmanız gerekiyor. (yaklaşık 2.5 katı fazla) Bence bu kadar absürt bir fiyat farkının söz konusu olduğu durumda Türkiye’de Oculus Rift satın almak hiç mantıklı değil.
NOT: Piyasa da geçen yıllarda Oculus tarafından üretilmiş Oculus Rift DK2 adında bir model bulunuyor. Bu model güncel değildir. Güncel Oculus modeli, Oculus CV1 modelidir. Ürünü satın alırken bu ayrıma dikkat etmelisiniz.
SONUÇ
Oculus Rift fiyat konusunda kullanıcıları şu an için düşündürüyor olabilir. Sanal gerçekliği yoğun bir hisle denemek için satın almanız gereken gözlükler başında gelen rift, ayrıca üst model bir ekran kartı gerektiriyor. Hal böyle olunca kullanıcılar hangi birisini alayım diye sorabilir. Size önerim bir süre daha bekleyin.
Benim bilgisayarımda Nvidia GTX 960M bulunuyor. Şu an için Oculus gözlük satın alsam kullanamayacağım. Bu nedenle Oculus Rift’e bir gözlük olarak değil, bir paket olarak bakmak gerekiyor. (gözlük + uyumlu bir bilgisayar şeklinde)
Oculus Rift Tükiye’ye ne zaman gelir bilinmez ancak, yurt dışına yukarıda belirttiğim ülkelerden birisine gidecekseniz Oculus Rift’i daha ucuza temin edebilirsiniz.
NOT: İnternet üzerinden başka bir ülkeden bir ürün satın aldığınızda max alışveriş limitinin 75 Euro olduğunu unutmayın. Aksi halde ürününüz gümrükte takılacaktır. Oculus Rift fiyat olarak 75 Euro’nun oldukça üzerinde bu nedenle gözlüğü internet üzerinden sipariş verip Türkiye’ye getirtmek isterseniz yüksek bir ihtimal gümrükte takılma riski olduğunu unutmayın.
Oculus Rift’e alternatif üst segment bir gözlük arıyorsanız, Playstation Vr Fiyat ve Çıkış Tarihi, Sony Sanal Gerçeklik Gözlüğü İnceleme makaleme göz atabilirsiniz.
Sanal Gerçekliği Daha Uygun Fiyatlar ile Tecrübe Etmeniz Mümkün
Sanal gerçekliği daha ucuza denemek istiyorsanız daha önce yazdığım 2016’nın en iyi sanal gerçeklik gözlüklerine göz atabilirsiniz. Listede üst seviye gözlükler ile birlikte daha ucuz gözlükler de yer alıyor.
Eğer Samsung Galaxy S6, S7, S6 Edge, S7 Edge, Galaxy Note 5 modellerinden birisine sahipseniz, Samsung Gear Vr sanal gerçeklik gözlüğünü satın alabilirsiniz. Türkiye de resmi olarak Samsung mağazalarında ve teknoloji marketler de satılan gözlük için Samsung Gear VR Fiyatı ve Özellikleri yazımı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Daha ekonomik bir sanal gerçeklik çözümü istiyorsanız, en ucuz sanal gerçeklik gözlüklerinden birisi olan Google Cardboard hakkında yazdığım yazıyı okuyabilirsiniz.